29.03.2024

DAMAL İLÇESİNDE SAKAL-I ŞERİF COŞKUSU

28 Mart 2024 Perşembe akşamı teravih namazı sonrasında Damal Merkez Camiinde Sakal-ı Şerif ziyareti gerçekleştirildi. Ziyaret önce erkekler, sonra da bayanlar tarafından yapıldı. Ziyaret sırasında duygusal anların yaşanması, yediden yetmişe büyük bir katılımın olması gözden kaçmadı.

İlçe Müftü Vekili Eyüp KALKAN: “Ramazan ayının manevi havasından yararlanarak Damal İlçemizde yaşayan insanların da Sakal-ı Şerif ziyareti yapmaları için Sakal-ı Şerifi (lihye-i şerif) Damal İlçemize getirerek Merkez Camiinde halkımıza ziyaret yaptırdık. Bu ziyaret ile Hz. Peygamber (sas)’e olan bağlılığımızı, sevgimizi, muhabbetimizi gösterelim ve onun şefaatini isteyelim arzusunda idik. Hamdolsun halkımızla beraber bu ziyareti gerçekleştirdik.

Diyanet İşleri Başkanlığı verilerine göre, 422 tanesi İstanbul’da olmak üzere, ülkemizde 1818 adet Sakal-ı Şerif bulunmaktadır. Manevi yüceliş ve kurtuluşa erişme, hak dine bağlanmaya, iyi davranışlarda bulunmaya, kusurların telafisi ve eksiklerin tamamlanması azminde bulunmaya bağlıdır. Bu husus Kur’an’da Allah’a ve resulüne itaat, (Nisa,4/59; Enfal,8/20; Tevbe, 9/71 vb.), Allah’ı ve resulünü sevme (Ali İmran, 3/31) şeklinde ifade edilmiştir. Hz. Peygamber’in hırkası, sakalı vb. şeyler, asıl kurtuluş yolunu hatırlatıcı birer uyarıcı olup bunlar sayesinde müminin gönlünde tazelenen duygular onun davranışlarını olumlu yöne çevirdiği takdirde makbul sayılır.” diyerek sakal-ı şerif ziyareti hakkında bilgi verdi.

Ziyarete katılanlar, Damal İlçe Müftülüğünün böyle bir uygulama yapması dolayısıyla memnuniyetlerini dile getirerek, Sakal-ı Şerifin Damal İlçesine gelmesine vesile olanlar için dua ettiler. Ziyaret, tekbirler ve salavatlar eşliğinde yapıldı.