15.04.2024

HANAK’TA RAMAZAN BAYRAM NAMAZI KILINDI

On bir ayın sultanı mübarek Ramazan ayının son bulması ve Şevval ayının girmesi ile tüm Türkiye’de olduğu gibi Hanak İlçesinde de Ramazan Bayram namazı eda edildi. Bir ay boyunca tutulan oruçlar, kılınan namazlar, okunan-takip edilen mukabeleler, verilen zekât, fitre, fidye, sadakalar ve yapılan dualar, kılınan Ramazan Bayram namazı ile zirveye ulaştı.
     10 Nisan 2024 Çarşamba günü Ramazan Bayram namazı Hanak İlçe merkezi, mahalleler ve köylerinde eda edildi. İlçe Müftüsü Eyüp KALKAN, Merkez Selamverdi Camiinde Ramazan Bayram namazından önce vaaz edip, Ramazan Bayram namazını kıldırdı ve ardından hutbeyi okudu.
     Ramazan Bayram namazı öncesi yapmış olduğu vaazda Sayın KALKAN şu hususlara değindi: “Bayramlar neşe, sevinç, huzur ve mutluluğun tavan yaptığı aynı zamanda kırgınlıkların giderildiği, küs olanların barıştığı, akraba, komşu, tanıdıkların hal ve hatırlarının sorulduğu, yetim, garip, ihtiyaç sahipleri ile kimsesizlerin hatırlandığı ve ihtiyaçlarının giderildiği günlerdir. Bayramlar ziyaret günleridir bu bayramda da büyüklerimizin, komşularımızın, akraba ve tanıdıklarımızın hal ve hatırlarını soralım. Kabristanlarda medfun bulunan geçmişlerimizi ziyaret edip onlar için Kur’an-ı Kerim okuyalım ve elde edilen sevapları onlara gönderelim. Küçüklerimizin harçlıklarını vermek sureti ile onları sevindirelim.
     Ramazan ayı boyunca kazandığımız iyiliklerimizi, güzelliklerimizi ve ibadetlerimizi devam ettirmenin gayreti içerisinde olalım. Ramazan’dan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber (sav): “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Sıyâm, 204) buyuran Efendimizin müjdeli hadisi şerifine kulak verelim. Yılın tüm günlerini oruç tutmuş gibi sevap kazanmak için, imkânı ve sağlığı yerinde olanlarımız da Şevval ayı orucunu tutmak sureti ile bu sevaptan mahrum olmayalım. Vatanımız, milletimiz ve Devletimiz için dua edelim. Başta Filistin ve Gazze olmak üzere dünyanın faklı bölgelerinde zulme uğrayan kardeşlerimiz için maddi-manevi destek ve dualarımızı gönderelim.” dedi.